Täällä Heinolassa toimi 44 vuotta käsityöneuvontapiste Pirtatikki.
Paikka oli henkireikä tuhansille ihmisille, kun he mattoja ja poppanoitaan kutoessaan saivat pohtia syntyjä syviä ja jutella samanhenkisten ihmisten kanssa. Jostain kaupungin tilastosta löysin lukeman 6273 asakaskäyntiä vuonna 2004.
Sitten kaupunki aloitti säästökuurin ja tietenkin Pirtatikki oli ensimmäisten alas ajettavien listalla. Ei enää palkattu ohjaajia eikä annettu avustuksia. Väkisinhän siinä kävijämäärät alkoivat laskea.

Paikalle etsittiin pitkään yksityistä yrittäjää, mutta tuloksetta ja niin ovet meni kiinni. Lopulta löytyi rohkea yrittäjä naapurikunnasta, mutta eihän hän yksinään pystynyt hommaa siinä laajuudessaan pyörittämään ja jotta olisi saanut toimeentulonsa niin hinnatkin piti nostaa korkeammiksi, joten tekijät katosivat.
Nyt tuo yrittäjä on lopettamassa ja yhdistyksemme aloitti neuvottelut paikan vuokrauksesta.
Tarkoitus oli tehdä tuosta talosta kaupunkilaisten yhteinen Tupa jossa olisi kangaspuita kutomista varten ja ohjaajia, olisi ompelukoneita ja saumureita. Talossa on iso keittiö jota voisi hyödyntää keittotaidon ylläpitämiseen, erilaisten kurssien puitteissa, olisi neuletupa jossa voisi istua ja rupatella käsitöitä tehden.
Olisi lasten käsityökerhoa ja kursseja nuorille.
Olisi starttipaja, jossa pitkäaikaistyöttömällä olisi mahdollisuus kokeilla työssä käymistä, halutessaan voisi pari vuotta “harjoitella” turvallisesti esim. mahdollista omaa yrittäjyyttä varten ja jos homma tuntuu omalle niin hakeutua sitten koulutukseen. Myyntikanavakin olisi ollut valmiina.
Tilaa olisi ollut miehillekin omiin askarteluihinsa. Kerrostalojen askartelumahdollisuudet ovat aika minimaalisia.
Loistava tila eri sukupolvien ja kulttuureiden kanssakäymiseen ja toisiltaan oppimiseen.
Hommaa rahoitettaisiin hankkeella jolle myös näytettiin vihreää valoa ja oltiin tosissaan innostuneita.
Vihreä valo paloi kirkkaana ja olimme jo menossa keskustelemaan vuokrasopimuksesta.

Kuten arvaat, kun kerroin menneessä muodossa, niin haaveet romahti.
Puolituntia ennen vuokraamisesta käytävää keskustelua soi puhelin.
Olemme päättäneet, että “Emme vuokraa tilaa teille. Kaupunki tarvitsee sen toimistotilakseen “
Siis tosiaanko tarvitsee, vanhan omakotitalon... suuren sellaisen, toimistokseen.????
Eikö muita tiloja todellakaan muka ole.
Sinne menee nyt vintille yli 20:net kangaspuut ties kuinka paljon muuta, ompelukoneet, saumurit ym. Harmittaa todella paljon.